Stichting Sportonderscheidingen 

 

De Stichting Sportonderscheidingen Nationale Sporttest, Militaire Vijfkamp en Olympische Moderne Vijfkamp, afgekort Stichting Sportonderscheidingen, is een bij NOC*NSF aangesloten stichting, verantwoordelijk voor een deel van het historisch erfgoed van NOC*NSF: de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF.

 

De Nationale Sportmedaille NOC*NSF werd ingesteld in 1913 en kan worden verleend voor prestaties in de Nationale Sporttest. Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF werd ingesteld in 1931 en kan worden verleend voor prestaties in de Militaire Vijfkamp en de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

De Stichting Sportonderscheidingen is in 2011 ontstaan als rechtsopvolger van de Nederlandse Vijfkampbond. De rechtspersoon werd in 1962 opgericht als verzelfstandiging van de in 1916 ingestelde vijfkampcommissie van het NOC. De eerste voorzitter was in 1962 Luitenant-generaal der Cavalerie Charles Pahud de Mortanges, op dat moment Adjudant-generaal en Chef Militair Huis van H.M. de Koningin, lid van het IOC, oud-voorzitter van het NOC en een van Nederlands succesvolste Olympiërs met vier gouden en een zilveren Olympische medaille in de ruitersport (eventing).

 

De Stichting Sportonderscheidingen wordt bestuurd volgens de aanbevelingen van de Commissie Goed Sportbestuur van NOC*NSF. Het bestuur is als volgt samengesteld:

 

Het correspondentieadres is Postbus 1, 1390 AA Abcoude, E ofni.[antispam].@sportonderscheidingen.nl.

 

Deze pagina is gegenereerd door E-captain. Captain: Het ideale ledenbeheer en relatiebeheer systeem voor stichtingen, sportclubs en -verenigingen. Meer informatie vindt u op de Captain website.